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Q1:  As I reviewed the RFP attached to your email, page 12 appears to be completely 
blank, which could be simply an artifact of a hidden page break in the original Word file.  
The text for section 15.5 stops at the bottom of page 11, and the text for section 15.6 
begins at the top of page 13, which leads me to believe there is nothing missing in 
between.  However, to be on the safe side, could you please confirm we’re not missing 
anything? 
 

A1:  The blank page is the result of a forced page break in the WORD file that 
jumped a page during the conversion to a PDF file.  There is no missing text. 
 

 
Q2:  We appreciate the plans that were included in the RFP. Are there any other 
previous SD44 roadway plan sets within the corridor that are available for review? 
 

A2:  All available grading, surfacing, and landslide repair plans for the highway 
within the study area will be made available to the selected consulting team.  

 
Q3:  Can you explain what level of base mapping data and/or contour data that will be 
available for the project?  
 

A3:  A typical SDDOT study geodatabase will be provided to the selected 
consulting team.  For the study area, 1:100,000 contour data is available for that 
entire study area and a portion of study area has 1:24,000 contour data 
available. 

 
Q4:  What are the expectations for the extent and level of detail for preliminary survey 
within the project corridor? 
 

A4:  The study advisory team does not anticipate the need for much, if any 
preliminary survey needing to be obtained during the study. 

 
Q5: To what extent will SDDOT be providing geotechnical support and geotechnical 
design recommendations to the consultant team?  What new information will the 
consultant be expected to gather (including potential field testing for collection of new 
data)?  
 

A5:  All existing SDDOT geotechnical data will be made available for access by 
the selected consulting team, should they wish to send someone to Pierre to go 
through the data records.  The level of SDDOT involvement on the geotechnical 



design recommendations is anticipated to be the same level of involvement the 
SDDOT will have in the geometric and bridge design recommendations.  The 
need for new field gathering of geotechnical data is not believed necessary to 
successfully meet the requirements of the study, but leave it up to the proposing 
team to determine their own needs.. 
 

Q6: What existing survey data would SDDOT be able to provide to the consultant 
team? 
 

A6:  The original grading plans and available landslide repair plans for the 
roadway within the study area will be made available to the selected consulting 
team. The study advisory team does not anticipate the need for much, if any 
preliminary survey needing to be obtained during the study. 

 
Q7: Can plans for the proposed Snake Creek Recreation Area Welcome Center be 
made available for viewing during this proposal development period? 
 

A7:  The site plans are available upon email request, but will not be made 
available for download. 

 
Q8: Does SDDOT have a budget identified for this consultant contract? 
 

A8:  As a Tier D, the SDDOT is anticipating consulting services greater than 
$500,000.   

 
Q9: We understand that there were several studies and reports previously completed 
regarding the soil stability issues along Highway 44 between the Missouri River and 
Highway 47.  We would like to look for these reports in the Research Library if this does 
not violate the requirement regarding no contact with a state employee or member of 
the SAT.  Please let me know your thoughts regarding this. 
 

A9:  It is allowable for a member of the consulting team to peruse the SDDOT’s 
Research Library for available reports by appointment with the SDDOT’s 
Research Office to ensure that the Research Library is not being used for any 
meetings and as long as it does not involve the need for any state employee or 
SAT member to do the actual search. 
 

Q10: The RFP indicates that the stakeholder meetings should be held after the public 
meetings. Does this mean that the team should plan for a second trip to the 
Platte/Winner area to hold stakeholder meetings, or could the stakeholder meetings be 
held on the same trip as the public meetings? 
 

A10:  The stakeholder meetings can occur during the same trip as the public 
meetings. 
 


